Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki to bardzo smaczne, a przy tym efektowne danie. Klasyk polskiej kuchni doczekał się licznych wariantów. W restauracjach można dziś zamówić gołąbki z dorsza, wegetariańskie i wiele innych. Ze wszystkich oryginalnych smaków żaden jednak nie może równać się z tym, które miały babcine gołąbki, jakie pamiętamy z dzieciństwa.
Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...
Odsłon: 708
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 180
Przepis dnia
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 334
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 134
Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...
Odsłon: 708
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 180
Przepis dnia
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 334
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 134
Składniki
Ugotuj ryż zgodnie z opisem na opakowaniu. Zostaw do przestudzenia.
Obierz i pokrój drobno cebulę. Zeszklij na oleju. Połowę tak przygotowanej cebuli połącz w misce z mięsem, ugotowanym ryżem i rozkłóconym jajkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zdejmij z kapusty wierzchnie, zniszczone liście. Wykrój głąb. Włóż całą główkę do garnka i zalej wodą. Doprowadź ją do wrzenia na palniku o średniej mocy. Oddziel od zblanszowanej kapusty największe liście i powycinaj z nich twardą część.
Na środek każdego liścia nałóż porcję farszu. Zawiń brzegi liści tak, by uformować gołąbki.
Wyłóż dno i boki dużego garnka lub głębokiej patelni pozostałymi liśćmi kapusty. Ułóż na nich gołąbki (tak, by się nie rozwinęły) i zalej wodą (do ¾ wysokości gołąbków). Przykryj gołąbki liśćmi kapusty i ustaw garnek na palniku o niewielkiej mocy. Duś przez około 40 minut.
Odlej z gołąbków wywar. Połącz z koncentratem pomidorowym, śmietaną i resztą zeszklonej na oleju cebuli. Wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wlej sos do gołąbków i duś je jeszcze przez kilkanaście minut na „wolnym ogniu”.