Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone grzyby to przysmak będący znakomitą alternatywą dla grzybów marynowanych. W szczególności zachwycą każdego, kto nie lubi smaku octu. Do kiszenia nadają się np. borowiki, kurki, gąski, opieńki, rydze. Wyjątkowo smaczne są kiszone maślaki. Tak przetworzone grzyby zachowują wszystkie swoje wartości. Można przygotować z nich wiele grzybowych dań. Stanowią oryginalny dodatek do sałatek czy kanapek.
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18135
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2508
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 206
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 227
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5416
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18135
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2508
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 206
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 227
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5416
Składniki
Wyczyść grzyby i opłucz szybko pod bieżącą wodą (tak, by nie namokły). Krótko (przez około 5 minut) obgotuj grzyby w lekko osolonej wodzie. Odsącz z wody, osusz i ostudź. Oddziel kapelusze od trzonków – kisi się je oddzielnie (przepis dotyczy samych kapeluszy).
Obierz cebule i pokrój w półplasterki.
Wyparz duży słoik. Na dnie ułóż warstwę cebuli, a następnie warstwę grzybów. Oprósz je szczyptą soli i dosłownie kilkoma kryształkami cukru. W takim sam sposób układaj w słoju kolejne warstwy, co jakiś czas dokładając po jednym listku laurowym, ziarenku ziela angielskiego i ziarenku gorczycy. Zalej tak przygotowaną kiszonkę sokiem z ogórków – to dobry sposób na zaszczepienie bakterii fermentacji mlekowej, która jest istotą procesu kiszenia. Na wierzchu ułóż warstwę cebuli i dociąż np. starannie umytym kamieniem. Szczelnie zakręć słój.
Przechowuj słój przez około 2-3 tygodnie w temperaturze 18-20 stopni. Po tym czasie grzyby będą już ukiszone. Przenieś je wówczas w chłodne miejsce (4-8°C) i stosunkowo szybko spożyj.