Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycące i rozgrzewające dania, królują na naszych stołach w chłodne dni. Jeśli macie ochotę zaskoczyć rodzinę czymś naprawdę smacznym, przetestujcie przepis na gulasz wołowy Karola Okrasy. Prosty, pyszny i bardzo łatwy do przygotowania. Fot. 123RF/Picsel/Artur Szczepanski/REPORTER
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 315
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32815
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 685
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 113
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 315
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32815
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 685
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 113
Składniki
Mięso umyj, wysusz, a następnie pozbądź się błon. Pokrój w kostkę, pamiętając o tym, aby robić to wzdłuż włókien. Inaczej mięso może być twarde. Posól i popieprz z każdej strony. Oprósz mąką pszenną.
Teraz przygotuj warzywa. Cebule obierz i posiekaj drobno. Paprykę umyj, osusz, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w średniej wielkości kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę albo posiekaj drobno. Pieczarki i obraną marchewkę także pokrój, najlepiej w grube plastry.
Dobrze rozgrzej patelnię tłuszczem, może być masło albo olej rzepakowy. Przełóż mięso, podsmaż z jednej strony (nie ruszając za bardzo podczas smażenia), a następnie z drugiej. Przełóż do średniej wielkości garnka.
Na tej samej patelni zeszklij cebulę wraz z czosnkiem, po chwili dodaj papryki w proszku, cukier i koncentrat pomidorowy.
Jeśli używasz świeżych pomidorów, pokrój je w kostkę i dodaj do garnka. Z puszki przelej całość. Wlej wodę. Dodaj liście laurowe, ziela angielskie. Zagotuj, a następnie duś około godziny.
W tym czasie obsmaż marchewki z pieczarkami i paprykami. Dodaj około pół godziny przed końcem gotowania. Dopraw jeszcze, jeśli jest taka potrzeba.