Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapuśniak to dość kaloryczna, „treściwa” zupa, która kojarzy się głównie z sezonem zimowym. Ma jednak swoją wiosenną odmianę! Jest to kapuśniak z młodej kapusty. Oczywiście nie jest kwaśny, jak ten z kwaszonej, ale też zamiast sporej ilości mięsa znajdują się w nim warzywa. Osoby, którym zabraknie tradycyjnego posmaku wędzonki, mogą dodać do wywaru wędzone żeberka.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 677
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 106
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 677
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 106
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Obierz warzywa (marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, selera) i ugotuj wraz z żeberkami w około 2 l lekko osolonej wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Odcedź wywar, wcześniej usuwając z niego szumowiny (jeśli był gotowany z żeberkami). Pokrój marchewkę i ziemniaki na mniejsze kawałki. Możesz też obrać żeberka i dodać mięso z powrotem do wywaru. Seler i pietruszka nie będą Ci już potrzebne (wykorzystaj np. do sałatki).
Pokrój drobno i przesmaż na maśle cebulę. Poszatkuj kapustę. Dodaj cebulę i kapustę do wywaru. Zagotuj. Gotuj przez 10-15 minut (aż kapusta stanie się miękka). Pod koniec gotowania dodaj do wywaru pokrojone pomidory, ugotowane ziemniaki i marchewkę. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem udekoruj posiekanym koperkiem i pietruszką.