Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karpatka po pyszne ciasto. Skorzystajcie z przepisu i przygotujcie je w domu.
Forma 30 cm x 25 cm
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1919
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1749
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 110
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 65
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1919
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1749
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 110
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 65
Składniki
CIASTO Masło i wodę umieścić w garnku, podgrzać do roztopienia się masła, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, wsypać szczyptę soli i mąkę, ponownie postawić na ogniu i miesza łopatką do powstania gęstej, bezgrudkowej masy odchodzącej od brzegów garnka. Wystudzić. Ciasto przełożyć do miski miksera i dodawać po jednym jajku w trakcie miksowania. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozsmarować na dnie formy tworząc smugi. Piec 25-30 min. Później tak samo upiec drugą część ciasta. Ostudzić.
KREM Do garnka wlać 2 szklanki mleka, dodać pół szklanki cukru i 2 łyżeczki cukru waniliowego. Zagotować. Do drugiego naczynia wlać resztę mleka, czyli 1 szklankę, dodać 3 żółtka, budyń i 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Gotować kilka minut, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Następnie nakryć wierzch budyniu folią i odstawić do ostygnięcia. Masło zmiksować i dodawać po 1 łyżce zimny budyń, cały czas miksując. Na jednym blacie ciasta rozsmarować krem. Przykryć drugim blatem. Ciasto oprószyć cukrem pudrem.