Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z takiego samego ciasta jakie robimy na pączki. Takie racuszki to wspomnienie z dziecinnych lat, a szczególnie z kolonii letnich gdzie panie kucharki często robiły je na podwieczorek. Są pyszne.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6137
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9106
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8614
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6137
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9106
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8614
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier waniliowy, masło, żółtka, szklankę mleka i spirytus. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy regulując mlekiem, do momentu kiedy będzie odchodzić od rąk. Tak wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę, przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta łyżką odrywamy ciasto i smażymy na rozgrzanym oleju, usmażone układamy na ręczniczkach papierowych w celu osączenia z tłuszczu.
Osączone z tłuszczu pączki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!