Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, słodki i jędrne czereśnie zamknięte w słoiku, żebyśmy mogli się nimi delektować również kiedy za oknami plucha. Dla mnie czereśnie są wciągające jak paluszki, ręka sama po nie sięga i gwarantuje wam, że te ze słoika są równie pyszne.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 212
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4491
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12174
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6902
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5647
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 212
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4491
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12174
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6902
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5647
Składniki
Czereśnie dokładnie płuczemy, osuszamy i pozbawiam szypułek.
Do wyparzonych litrowych słoików wrzucamy czereśnie.
Do każdego słoika z czereśniami wsypujemy 4 łyżki cukru.
Czereśnie zasypane cukrem zalewamy ciepłą, przefiltrowaną wodą tak żeby je przykryć i zakręcamy słoik wyparzonymi, osuszonymi zakrętkami.
Słoki z czereśniami pasteryzujemy: ja wkładałam je do garnka wyłożonego ściereczką, zalewam ciepłą wodą powyżej 3/4 wysokości słoików, doprowadzam do wrzenia i od tego momentu pasteryzuję 20-25 minut, na wolnym ogniu.
Po tym czasie słoiki z czereśniami wyjmuję z garnka, dokręcam nakrętkę i odstawiam do wystygnięcia obrócone do góry dnem.
Kiedy ostygną wynoszę do spiżarki. Smacznego !!!