Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z siekanego kurczaka są soczyste i delikatne. W przeciwieństwie do mięsa mielonego, ten sposób obróbki sprawia, że cała wilgoć i soki pozostają w kotletach.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 179
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 179
Składniki
Czerstwe pieczywo namocz w wodzie na kilka godzin przed rozpoczęciem gotowania.
Piersi z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Usuń błonki i skórki. Pokrój kurczaka w dość małą kostkę, a następnie posiekaj je ostrym nożem. Możesz też użyć robota kuchennego.
Cebulę obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Dodaj do mięsa.
Odsącz pieczywo z wody bardzo dokładnie, tworząc papkę. Dołóż ją do masy.
Koper drobno posiekaj i także dodaj do mięsa.
Dopraw masę solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i zagnieć. Wstaw ją do lodówki na pół godziny.
Do jednego głębokiego talerza wsyp mąkę, a do drugiego – bułkę tartą. W trzecim talerzu rozbełtaj jajko z mlekiem.
Mokrymi rękoma formuj kotleciki. Obtaczaj je kolejno w: mące, mleku z jajkiem, bułce tartej. Odkładaj je do osobnej miski lub na deskę. Kiedy cała masa zostanie już wykorzystana, wstaw kotlety do lodówki na 10 minut.
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj oliwę. Kotleciki smak z obu stron na złoty kolor na bardzo małym ogniu.
Kotlety z siekanego kurczaka odkładaj na papierowe ręczniki, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Danie podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym i zdrową sałatką.