Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety rybne to specjał, do którego nie trzeba przekonywać wielbicieli pstrąga czy dorsza. Mięsożercy, którzy mają do ryb sceptyczny stosunek, z pewnością chętniej sięgną po takie danie niż po kawałek ugrillowanego fileta. Warto spróbować – ryby są pełne cennych dla zdrowia składników. I smaku! By się o tym przekonać, wykorzystaj świeżą rybę (nie mrożoną). Kotlety będą nie tylko smaczniejsze, ale i łatwiej uzyskasz ich pożądaną konsystencję.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 97062
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1922
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5756
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5759
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 97062
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1922
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5756
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5759
Składniki
Oczyść filety rybne ze skóry i ości. Zmiel w maszynce do mielenia mięsa przez sitko o średnich oczkach. Podziel bułkę na mniejsze części i namocz w wywarze. Możesz też namoczyć ją w mleku lub wodzie, ale wywar doda aromatu kotletom. Posiekaj drobno cebulę i koperek. Cebulę zeszklij na maśle klarowanym.
Połącz w misce zmieloną rybę, lekko odciśniętą z nadmiaru wywaru bułkę, cebulę, koperek i rozkłócone jajko. Dopraw skórką z cytryny, pieprzem i solą. Wyrób wszystkie składniki na jednolitą masę.
Uformuj z masy rybnej niewielkie kotleciki. Obtocz je w bułce tartej. Obsmaż na maśle klarowanym na złocisty kolor – kilka minut po każdej ze stron. Opcjonalnie możesz ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i wstawić na około 15 minut do nagrzanego do 150°C piekarnika – będą mniej kaloryczne.
Kotlety rybne możesz zjeść tak, jak mięsne – z porcją ziemniaków i surówką albo np. jako wkładkę do burgera.