Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mogłoby się wydawać, że przygotowanie kotletów mielonych nie stanowi większego wyzwania. Tymczasem wiele osób skarży się, że wychodzą im twarde, niezbyt puszyste i suche. Rozwiązaniem tego problemu będzie przepis na kotlety mielone Magdy Gessler. Restauratorka zawsze dodaje do masy mięsnej pewien składnik, który sprawa, że wychodzą perfekcyjnie.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 121
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3791
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 229
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 201
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 121
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3791
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 229
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 201
Składniki
Zacznij od namoczenia bułki. Najlepiej, kiedy jest czerstwa. Zamocz ją na kilka minut w mleku. Odsącz. Jeśli masz mięso w całości, przyszedł czas aby je zmielić. Zrób to wraz ze zmoczoną, miękką bułką kajzerką. Tak zmielone składniki dobrze połącz, najlepiej użyć do tego rąk. Umieść mięso z bułką w dużej misce. Cebulę obierz, odkrój końcówki i posiekaj drobno w kostkę.
Na małej patelni podgrzej tłuszcz. Najlepiej, aby było to masło. Zeszklij cebulę, ale uważaj, aby jej nie przypalić. Dodaj do pozostałych składników. Wbij jajko. Dopraw masę solą i pieprzem. Wlej wodę, aby mielone były puszyste. Ponownie wyrabiaj mięso rękoma. Delikatnie wilgotnymi rękoma uformuj z masy kotlety. Powinny być nieco grubsze od tradycyjnych schabowych, ale bardziej płaskie niż pulpety.
Obtocz mielone w bułce tartej. Na rozgrzanym tłuszczu na patelni smaż kotlety z dwóch stron przez około 7 minut. Najpierw na mocnym ogniu, potem na średnim. Z zewnątrz powinny mieć złoty kolor. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami, kaszą albo sałatką.