Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki na smalcu są wyjątkowo kruche i miękkie. Nie muszą mieć nawet żadnego nadzienia. To właśnie smalec sprawia, że ciasto jest bardziej kruche i delikatne. Co ciekawe, jest także znacznie zdrowszym rodzajem tłuszczu niż oleje roślinne. Rogaliki świetnie się sprawdzą na śniadanie, drugie śniadanie czy deser. Wszystko zależy od wyobraźni i dodatków.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10385
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336730
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4223
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423467
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10385
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336730
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4223
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423467
Składniki
Do małej szklanki wlej ok. 50 ml mleka. Dodaj cukier i drożdże. Dobrze wymieszaj i odstaw aż płyn zacznie pracować. Smalec roztop i przestudź.
W dużej misce ubij jajka. Dodaj pozostałe mleko, ciepły jeszcze smalec i sól. Wymieszaj do połączenia. Następnie dołóż zaczyn drożdżowy i mąkę. Zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być miękkie i nie może przywierać do dłoni. Odstaw ciasto pod przykryciem na ok. 30 minut lub do podwojenia swojej objętości.
Wyrośniętą masę podziel na 4 części. Pracuj na każdej z nich osobno, pozostawiając pozostałe pod przykryciem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek o grubości maksymalnie 1 cm. Pokrój je na trójkąt, tak jak robi się to z pizzą. Każdy z trójkątów zwiń w rulonik, zaczynając od podstawy trójkąta. Lekko je zwiń, tworząc rogalik.
Uformowane rogaliki odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając ok. 5 cm odległości między nimi. Pozostaw je do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Za pomocą pędzla silikonowego posmaruj rogaliki odrobiną oliwy z oliwek. Piekarnik nagrzej do 200 st. Celsjusza. Piecz croissanty przez ok. 15-20 minut, do ładnego zrumienienia i suchego patyczka. Odstaw do ostygnięcia. Podawaj rogaliki na smalcu samodzielnie lub z dowolnymi dodatkami.