Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już wiele osób pokazywało tutaj to danie i tak mi się spodobało, że i ja postanowiłam przyrządzić kurczaka w ten sposób. Dla odmiany jednak zastąpiłam zwykłe piwo, lub wodę piwem karmelowym "Karmi". Wyszło przepysznie.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113033
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 405
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 741
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 560
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113033
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 405
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 741
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 560
Składniki
Kurczaka dokładnie opłukać. Z podanych składników zrobić marynatę i natrzeć nią mięso (również w środku) i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Następnie postawić kurczaka na butelce z piwem i wstawić go do żaroodpornego naczynia z wodą (wody tylko trochę, po to by skapywał do niej ociekający tłuszcz). Tak przygotowanego ptaka wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 1,5 godziny. W czasie pieczenia dobrze jest wsypać do butelki trochę soli by piwo się spieniło i rozlało na mięso. Warto również polewać je wytwarzającym się sosem.