Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia marynowania na słodko-kwaśno to bardzo smaczna przekąska, stanowiącą zdrowa alternatywę dla słodyczy. Może też być wyrazistym, a przy tym bardzo atrakcyjnym wizualnie dodatkiem do dań obiadowych, a także sałatek, kanapek, koreczków. Szczególnie dobrze komponuje się z potrawami mięsnymi.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 136
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3806
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 243
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 217
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 136
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3806
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 243
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 217
Składniki
Obierz dynie. Usuń z nich pestki wraz z otaczającym je miękiszem. Miąższ pokrój w kostkę o boku około 2 cm. Obgotuj przez około 1 minutę w lekko osolonej wodzie i odcedź.
Przygotuj zalewę z 1 l wody, octu i cukru. Zagotuj wszystkie składniki z dodatkiem przypraw. Do garnka z wrzącą zalewą włóż dynię i gotuj przez około 15 minut na średnim ogniu.
Przygotuj słoiki o łącznej pojemności 2-2,5 l. Wyparz je dokładnie i sprawdź, czy nie są uszkodzone. Nałóż do każdego porcję dyni. Przecedź zalewę i gorącą wlej do słoików. Zakręć je szczelnie i ustaw nakrętkami do dołu. Pozostaw do wystudzenia.
Przetwory z octem nie wymagają pasteryzacji, ale jeśli któraś z przykrywek się nie zassie, te słoiki wstaw do garnka z gumową wkładką, wypełnionego wodą w temperaturze pokojowej (do wysokości 2/3 słoików). Ustaw słoiki w pewnej odległości od siebie. Zagotuj wodę. Gotuj przez około 30 minut na średnim ogniu. Po tym czasie przykrywki powinny się zassać, co oznacza, że proces pasteryzacji przebiegł pomyślnie.
Przechowuj dynię marynowaną w spiżarni (lub w innym ocienionym, chłodnym miejscu). Nadaje się do spożycia już na drugi dzień.