Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe mazurki stanowią piękną ozdobę świątecznego stołu, a do tego są niezwykle proste w przygotowaniu. Z pewnością każdemu przypadną do gustu. Możesz je także zapakować jako słodki element koszyczka wielkanocnego. Tradycyjne mazurki wielkanocne Polska tradycja wypiekania mazurków wielkanocnych jest naprawdę długa. Przygotowuje się je na cienkim spodzie kruchym, biszkoptowym albo orzechowym. Kiedyś również - marcepanowym czy makaronikowym. Tak upieczony placek nie przekracza czterech centymetrów grubości. Z wierzchu pokrywa się go jeszcze masą - najczęściej kajmakową lub orzechową. Bardzo ważne jest też udekorowanie ciasta bakaliami lub kolorową posypką. Mini mazurki wielkanocne - współczesny trend Mini mazurki wielkanocne robią furorę już od kilku lat. Są po prostu mniejszą wersją popularnego ciasta. Choć tradycyjny placek ma kształt kwadratu czy prostokąta, to mini mazurki najczęściej piecze się owalne lub okrągłe. W takiej formie nie tylko są prostsze do umieszczenia w koszyczku, ale też w jedzeniu. Możesz przygotować kilka wersji małych mazurków wielkanocnych i mieć pewność, że każda zniknie ze świątecznego stołu. Przepis na mini mazurki W tym przypadku podstawą małych mazurków jest kruche ciasto. Możesz przygotować do niego aż trzy rodzaje nadzienia - krówkowe oraz z ciemnej i białej czekolady. Do dekorowania ciasta na Wielkanoc możesz użyć orzechów, płatków migdałów, wiórków kokosowych, kolorowej posypki, suszonych owoców lub skórki pomarańczy.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8015
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8015
Składniki
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta: masło, śmietana i żółtka powinny być zimne (wyciągnięte prosto z lodówki). Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy posiekane na małe kawałki masło (można je zetrzeć na tarce), żółtka jaj, gęstą śmietanę i cukier puder. Wszystkie składniki energicznie zagniatamy dłońmi do uzyskania jednolitej konsystencji. Zagniecione ciasto dzielimy na 3 równe porcje, każdą z nich owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 30-60 minut.
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkowujemy je na grubość około 4 mm. Wycinamy ciasto w kształt jajka, z resztek tworzymy wałeczek i przyklejamy go na brzegi naszego ciasta. Tak postępujemy z każdą częścią ciasta.
Gotowe spody do małych mazurków wielkanocnych przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Każdy z nich nakłuwamy widelcem. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Pieczemy przez około 20 minut - do momentu, aż się zarumienią. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy je do ostudzenia.
Masa czekoladowa (tak samo postępujemy w przypadku jasnej i ciemnej czekolady): śmietankę wlewamy do garnka, podgrzewamy do wrzenia, ściągamy z kuchenki. Następnie dodajemy czekoladę połamaną w kostkę i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Gorącą masę rozprowadzamy równomiernie po naszym kruchym spodzie.
Masę kajmakową wystarczy otworzyć. Można ją nakładać bezpośrednio na upieczone, przestudzone ciasto.
Mini mazurki dekorujemy wedle uznania, wykorzystując suszone owoce, orzechy i kolorowe posypki.