Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjny w smaku sernik według receptury Ewy Wachowicz. Mocno czekoladowy, na spodzie z herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej. Skusi każdego łasucha! Przepis w nieco uproszczonej formie, bo zamiast twarogu, wykorzystałam ser z wiaderka, a zagęszczone mleko z puszki zastąpiłam gotową masą kajmakową. Przepis pochodzi z 321. odcinka programu "Ewa gotuje". Fot. materiały prasowe Polsat
To pomysł na szybkie i smaczne danie - idealne na kolację lub obiad. Sos jest...
Odsłon: 85
Szybkie i proste ciasto do kawki
Odsłon: 22743
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 369
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13175
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 136
To pomysł na szybkie i smaczne danie - idealne na kolację lub obiad. Sos jest...
Odsłon: 85
Szybkie i proste ciasto do kawki
Odsłon: 22743
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 369
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13175
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 136
Składniki
Herbatniki kruszymy, przekładamy do miski. W rondelku roztapiamy masło. Płynne masło przelewamy do herbatników. Składniki mieszamy.
Spód tortownicy o średnicy 24-26 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Herbatniki połączone z masłem przekładamy do formy. Wylepiamy nimi spód formy. Powierzchnię równamy. Następnie tortownicę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Podpiekamy przez około 8 minut.
Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika i studzimy. Na wystudzony spód ciasta wylewamy masę kajmakową z puszki. Powierzchnię równamy. Posypujemy orzechami włoskimi.
Zabieramy się za masę serową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę czekolady. Do osobnej miski przekładamy ser z wiaderka, dodajemy dwa całe jajka, cukier i miąższ z jednej laski wanilii. Składniki miksujemy. Następnie dodajemy roztopioną, przestudzoną czekoladę. Składniki dokładnie mieszamy łyżką.
Masę serową wylewamy na warstwę kajmaku z orzechami. Powierzchnię sernika równamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Upieczony sernik studzimy. Następnie przykrywamy go szczelnie folią i wstawiamy na 8 godzin do lodówki, żeby stężał.
Schłodzony sernik przekładamy na paterę.
Miękką czekoladę ścieramy na tarce lub siekamy nożem.
Czekoladowy sernik według przepisu Ewy Wachowicz dekorujemy wiórkami czekoladowymi.