Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na placki cukiniowe? Jeśli lubisz te tradycyjne z ziemniaków, z pewnością polubisz też placki z cukinii, które są delikatne, aromatyczne i po prostu pyszne. Placki cukiniowe są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Z pewnością przypadną do gustu nawet wybrednym smakoszom. Podawaj je z dipem jogurtowym, ketchupem lub piklami, choć sprawdzą się także jako dodatek do potraw mięsnych.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4175
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 221
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 747
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3598
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 741
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4175
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 221
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 747
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3598
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 741
Składniki
Obierz cukinię ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczach, a następnie umieść na sicie, by nadmiar płynu wyciekł. Po 10 minutach możesz dodatkowo wycisnąć sok rękami. Przełóż cukinie do miski. Obierz cebulkę i drobno poszatkuj.
W oddzielnej misce ubij mikserem jajka, aby były puszyste. Dodaj mąkę i połącz z cukinią i cebulką. Dopraw solą i pieprzem oraz pokrojoną drobno natką pietruszki. Jeśli ciasto jest zbyt lejące, dodaj odrobinę mąki. Jednak gdy konsystencja masy jest zbyt zwarta lub się rozpada, dodaj łyżkę śmietany i ponownie wymieszaj.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj odrobinę oleju, po czym wykładaj łyżką porcje ciasta. Po kilku minutach odwracaj placki na drugą stronę, aby nabierały złotego koloru. Po usmażeniu przekładaj racuchy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby nadmiar tłuszczu się wchłonął. Podawaj placki cukiniowe jeszcze gorące w towarzystwie ulubionych sosów lub marynowanych warzyw.