Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bogate w witaminy owoce czarnego bzu są od wieków wykorzystywane do sporządzania leczniczych naparów i alkoholowych wyciągów. Nalewek z owoców tego popularnego krzewu używa się jako lekarstwa na przeziębienie i grypę oraz do poprawienia odporności organizmu. Czarny bez ma właściwości napotne, przeciwgorączkowe i odtruwające. W tej nalewce prozdrowotne działanie bzu zostało wzmocnione przez dodanie do nalewu korzennych przypraw i cytrusów, które mają przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne działanie. Jeśli chcesz urozmaicić smak trunku, zmniejsz ilość owoców czarnego bzu na rzecz jeżyn, czarnych morw lub aronii. Czarny bez możesz także zamrozić i rozmrozić w momencie, w którym będziesz chciał przygotować nalewkę. Z mrożonych owoców bardzo łatwo uzyskać sok. Zbierając owoce czarnego bzu upewnij się, że są bardzo dojrzałe. Jeśli jakieś jagody są nadal zielone lub ciemnoczerwone, oderwij je i wyrzuć.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 115
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3767
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 222
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 176
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 115
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3767
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 222
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 176
Składniki
Usuń szypułki z czarnego bzu, by postały same jagody. Możesz użyć widelca, aby było wygodniej. Umyj owoce i rozłóż do wyschnięcia.
Obierz imbir ze skórki i pokrój w plasterki, a ziarna kardamonu delikatnie zmiażdż. Wyszoruj skórki cytrusów i pokrój pomarańczę i cytrynę w plasterki. Wsyp czarny bez do dużego, wyparzonego słoja, wrzuć cytrusy i przyprawy, zasyp cukrem i zalej miodem. Na koniec wlej do słoja alkohol, delikatnie zamieszaj i zakręć słoik.
Odstaw słój w zacienione miejsce i wstrząsaj raz na kilka dni, aby składniki się połączyły, a cukier rozpuścił. Po 2-3 miesiącach przecedź nalewkę przez gęste sito i gazę lub papierowy filtr kawowy i przelej do wyparzonych butelek. Zakręć butelki i przechowuj w spiżarce.