Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka z marchewki różne ma oblicza. W klasycznym wydaniu przyrządza się ją ze śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny. Marchewka to jednak warzywo tak wdzięczne, że można łączyć je niemal ze wszystkim, tworząc zarówno dania wytrawne, jak i na słodko. Jeśli chodzi o pomysły na surówkę z marchewki, ogranicza nas tylko wyobraźnia. Świetnym towarzystwem będą dla niej, jabłko, seler, ananas, rodzynki, cebula, por… można wymieniać bez końca. Najważniejsze, że marchewkowe specjały zawsze są pyszne, a przy tym stanowią wyśmienite źródło karotenoidów (związków o silnym działaniu antyoksydacyjnym), witaminy A, K i C, a także wapnia, potasu, fosforu, magnezu. Jeśli połączymy marchewkę z orzechami czy oliwą, dodatkowo otrzymamy solidną porcję nienasyconych kwasów tłuszczowych – nieodzownych nam dla sprawności umysłu, wysokiej odporności i dobrego samopoczucia. Wszystkie wymienione substancje odżywcze (i mnóstwo smaku!) znajdziemy w surówce z marchewki i orzechów pekan.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 115
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3763
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 222
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 175
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 115
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3763
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 222
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 175
Składniki
Marchewki i jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posiekaj orzechy i dodaj do miki z marchewką i jabłkiem. W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę, miód i sok z cytryny. Połącz sos ze składnikami surówki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ozdób surówkę posiekanymi listkami mięty.