Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pomysł na szybką, ale pyszną przekąskę. Kto z nas nie jadał w dzieciństwie takich cudów wyczarowywanych na szybko przez mamę, ciocię czy babcię? W naszej rodzinie wszystkie dzieciaki je uwielbiają. Zarówno Maja jak i Julka :) A chodzą również słuchy, że wielkimi fanami oponek są Iga i Bobek… Przepis nie jest mój. Cuda wyczarowała teściowa, a ja tylko podejrzałem, opisałem i zdjęcia poczyniłem…
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 658
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 658
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
SPOSÓB WYKONANIA: Z mąki, twarogu (przeciśniętego przez praskę), jajek, cukru, sody, masła i octu zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy śmietanę. Ilość regulujemy w zależności od twardości ciasta. Nie chcemy żeby było zbyt luźne, ani zbyt twarde. Zagniecione ciasto wałkujemy na grubość około 1,5 cm i wykrawamy dowolne kształty. U nas tradycyjnie kółeczka. Nie zapominamy podsypać mąką blatu, na którym wałkujemy, aby ciasto nie przyklejało się. Oponki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron, na złoty kolor. Gotowe układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. Wszystkie chwyty dozwolone. Smacznego!! Porada: Ocet dodajemy aby ciasto nie chłoneło zbyt dużo tłuszczu. Starajmy sie nie nie polewajmy sody octem, ponieważ może sie utlenić i spienić( tak powiada babcia Halinka więc raczaj bym się nie spierał).