Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo mięciutkie ,idealnie słodkie i puszyste oponki z piekarnika
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 279
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 279
Składniki
Z podanych składników odlewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże , łyżkę cukru , i dwie łyżki mąki . Całość mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut .
Gdy rozczyn będzie gotowy dodajemy dodajemy d przesianej mąki , pozostały cukier , żółtka resztę ciepłego mleka i sól . Zagniatamy ciasto , następnie dodajemy ciepłe masło i wyrabiamy jeszcze 15 minut .
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i chwilę wyrabiamy .
Rozwałkować ciasto na 1,5 cm wykrawamy szklanką kółka i w środku kieliszkiem wycinamy kółeczka odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia . Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut . po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Dekorujemy według upodobania. Smacznego .