Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryka pieczona w piekarniku, obrana ze skórki zalana sosem własnym z dodatkiem oleju, octu winnego, soli i cukru, przełożona plastrami czosnku. Dosłownie rozpływa się w ustach:)
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
Papryki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i pesteczki. Połówki papryk układamy na blaszce lub w płaskim naczyniu żaroodpornym skórką ku górze i skrapiamy olejem /2-3 łyżki/. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy do czasu aż skórka będzie ciemna. Naczynie z papryką szczelnie nakrywamy folią i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie z papryk zdejmujemy skórkę - robimy to nad naczyniem w którym się piekła, gdyż sok z papryki będzie nam potrzebny.. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W słoikach układamy plastry papryki przekładając czosnkiem. Sok z papryki /ten z naczynia żaroodpornego/ mieszamy z octem winnym, pozostałym olejem, solą i cukrem i wlewamy do słoików z papryką. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min. * Ocet winny możemy zastąpić sokiem z cytryny.