Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duszona karkówka z cebulą i papryką jest niesamowicie delikatna i aromatyczna. Przepis jest bardzo prosty, a danie robi się praktycznie samo. Jest świetną propozycją na jesienny czy zimowy obiad dla całej rodziny.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 666
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 98
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 666
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 98
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je na kotlety o grubości ok. 2,5 cm i obficie posyp je solą i pieprzem. Na patelni z możliwością zapiekania rozgrzej oliwę. Podsmaż kotlety na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony, do zrumienienia. Podsmażoną karkówkę odkładaj na bok. Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulę pokrojoną w piórka do zeszklenia. Dodaj pokrojone w paseczki papryki i smaż całość przez 2 minuty.
Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj przez 1 minutę. Wlej piwo. Zeskrob drewnianą szpatułką wszystkie brązowe pozostałości z brzegów. Dodaj brązowy cukier, kminek, tymianek i bulion. Wymieszaj do połączenia składników.
Na wierzchu utworzonego sosu połóż obsmażone kotlety z karkówki. Przykryj je pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. Celsjusza. Jeśli nie masz patelni do zapiekania, przełóż danie do naczynia żaroodpornego i przykryj je folią aluminiową.
Duś karkówkę przez ok. 1,5 godziny. Jeśli jest już wystarczająco miękka, zdejmij pokrywkę i piecz potrawę przez kolejne 15 minut. W przeciwnym wypadku zostaw mięso pod przykryciem na kolejne kilkanaście minut i sprawdź ponownie. Duszoną karkówę podawaj na ciepło, z dodatkiem ulubionego dodatku skrobiowego i sałatki.