Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy wiesz, że z cukinii możesz wyczarować pyszny, warzywny pasztet? Takie danie będzie idealne do kanapek, jako lekka przekąska, lub dodatek do obiadu. To świetna alternatywa dla klasycznego, mięsnego pasztetu. Bez problemu mogą nim się zajadać również wegetarianie. Cukiniowy pasztet to sprytny sposób, aby przemycić do codziennej diety większej ilości warzyw. Taka potrawa dostarczy ci cennych witamin, minerałów oraz błonnika. Pycha!
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 845
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5809
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9625
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 288
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 845
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5809
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9625
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 288
Składniki
Zacznij od obrania marchewki oraz odkrojenia z cukinii końców. Następnie zetrzyj warzywa na tarce do osobnych misek. Cebulę obierz i drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę.
Cukinię włóż do miski i wsyp do niej dwie łyżeczki soli. Poczekaj, aż warzywa puszczą wodę, następnie odlej ją, tak by została sucha masa.
Cebulkę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę przesmaż na odrobinie oliwy. W misce połącz cukinię, marchew, przestudzoną cebulę i czosnek. Dodaj trzy łyżki oliwy, bułkę tartą, kaszę mannę, garść posiekanej natki pietruszki oraz jajka. Dodaj przyprawy: paprykę, kurkumę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Masę przelej do prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia foremki (najlepiej sprawdzi się keksówka). Włóż pasztet do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piecz bez przykrycia przez około 75 minut, aż ładnie się zarumieni. Gotowe!