Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na wszystkich palnikach mojej kuchenki prażą się powidła w różnych stadiach zagęszczenia. Czekośliwka się nie mieści, nie ma rady! Postanowiłam więc przygotować kolejne jej porcje inaczej – używając Speedcooka (można też użyć Thermomixu, zasada działania obu urządzeń jest podobna). Całe szczęście, że go mam, choć do gotowania używam niezbyt często.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11380
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4035
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42793
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 479
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 332
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 425
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11380
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4035
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42793
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 479
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 332
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 425
Składniki
Do naczynia miksującego włóż śliwki, zmiksuj 1 min/obr. 10, następnie gotuj przez 30 min/100°C/obr. 2. Podczas gotowania wyjmij miarkę z pokrywy naczynia, by mógł odparowywać nadmiar wilgoci.
Dodaj cukier, wanilię, kakao i czekoladę, gotuj kolejne 60 min/100°C/obr. 3 lub do uzyskania pożądanej gęstości. Pamiętaj, że po ostudzeniu czekośliwka jest nieco bardziej gęsta, niż na gorąco, ale tylko nieco.
Gorącą czekośliwkę przelej do wyparzonych słoiczków, mocno zakręć i pozostaw do wystudzenia. Możesz słoiki odwrócić do góry dnem.
Czekośliwka nadaje się idealnie do smarowania pieczywa, gofrów, naleśników. Można nią przekładać torty i inne ciasta. Smakuje podobnie jak śliwki w czekoladzie. A ja przy okazji jej robienia wymyśliłam, że krócej odparowywana, przez co rzadsza, będzie bardzo fajnym sosem czekoladowym do polewania lodów, deserów, płatków śniadaniowych. Czekośliwka to fantastyczny, wszechstronny produkt! Przygotowana zaś w Speedcooku to zupełna łatwizna. Przy najbliższej okazji zrobię kolejną porcję albo dwie.