Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na wszystkich palnikach mojej kuchenki prażą się powidła w różnych stadiach zagęszczenia. Czekośliwka się nie mieści, nie ma rady! Postanowiłam więc przygotować kolejne jej porcje inaczej – używając Speedcooka (można też użyć Thermomixu, zasada działania obu urządzeń jest podobna). Całe szczęście, że go mam, choć do gotowania używam niezbyt często.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30952
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3652
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4790
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30952
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3652
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 4790
Składniki
Do naczynia miksującego włóż śliwki, zmiksuj 1 min/obr. 10, następnie gotuj przez 30 min/100°C/obr. 2. Podczas gotowania wyjmij miarkę z pokrywy naczynia, by mógł odparowywać nadmiar wilgoci.
Dodaj cukier, wanilię, kakao i czekoladę, gotuj kolejne 60 min/100°C/obr. 3 lub do uzyskania pożądanej gęstości. Pamiętaj, że po ostudzeniu czekośliwka jest nieco bardziej gęsta, niż na gorąco, ale tylko nieco.
Gorącą czekośliwkę przelej do wyparzonych słoiczków, mocno zakręć i pozostaw do wystudzenia. Możesz słoiki odwrócić do góry dnem.
Czekośliwka nadaje się idealnie do smarowania pieczywa, gofrów, naleśników. Można nią przekładać torty i inne ciasta. Smakuje podobnie jak śliwki w czekoladzie. A ja przy okazji jej robienia wymyśliłam, że krócej odparowywana, przez co rzadsza, będzie bardzo fajnym sosem czekoladowym do polewania lodów, deserów, płatków śniadaniowych. Czekośliwka to fantastyczny, wszechstronny produkt! Przygotowana zaś w Speedcooku to zupełna łatwizna. Przy najbliższej okazji zrobię kolejną porcję albo dwie.