Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faworki Magdy Gessler to znany przysmak przygotowywany na każdy Tłusty Czwartek przez znaną restauratorkę. Z powodzeniem możesz przygotować je także we własnym domu. Wystarczy jedynie kilka produktów, by wyczarować niesamowity smakołyk. Ich sekretem jest idealna proporcja składników, duża liczba żółtek oraz oczywiście odrobina alkoholu. Dzięki temu faworki nie nasiąkną aż tak mocno tłuszczem, będą chrupiące i pachnące.
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 30
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 23
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 45
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 104
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 30
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 23
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 45
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 104
Składniki
Smalec utrzyj na puszystą masę. Dodaj żółtka, cukier, wódkę, śmietanę i mąkę. Wyrób gładkie ciasto, a następnie ubijaj je energicznie wałkiem około 15 minut.
Wyrobione ciasto rozwałkuj bardzo cienko na grubość ok. 0,5 cm. Lekko podsyp mąką. Ciasto pokrój w paski o szerokości 3 cm i długości 15 cm. Wewnątrz każdego paska zrób nacięcie, pozostawiając ok. 2 cm nieprzeciętej krawędzi z każdej strony. Przewiń jedną krawędź przez nacięcie.
W głębokim garnku rozgrzej smalec do temperatury ok. 180 st. Celsjusza. Sprawdź, czy tłuszcz jest odpowiednio gorący poprzez wrzucenie kawałka ciasta. Powinien natychmiast wypłynąć. Faworki Magdy Gessler smaż partiami po kilka sztuk, na złoty kolor. Usmażone faworki kładź na papierowe ręczniki, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Faworki podawaj po ostudzeniu, posypane cukrem pudrem.