Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam po przepis na pulpety w słodko-kwaśnej zalewie. Mięso w occie - wywołuje to zdziwienie i nie każdemu zasmakuje, polecam jednak zaryzykować, dla mnie są świetne. Podaje się je na zimno jako przekąskę, świetne pod kieliszek:).
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 51
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 641
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1604
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 347
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 51
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 641
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1604
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 347
Składniki
Marchew ścieramy na małych oczkach tarki. Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Bułkę namaczamy w wodzie. Odciskamy.
Mięso mielone łączymy z warzywami, natką pietruszki, bułką i jajkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i vegetą. Dokładnie ugniatamy, formujemy nieduże pulpety. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy przez około 20 minut. Wyciągamy z wody.
Przygotowujemy zalewę: w garnku umieszczamy wodę, ocet, cukier, liście laurowe, ziele angielskie oraz pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy woda zacznie wrzeć, gotujemy jeszcze około 3 minuty.
Pulpety umieszczamy w garnku lub dużym słoiku. Wlewamy zalewę. Studzimy, po czym schładzamy przez minimum 24h.