Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Risotto to pyszna włoska klasyka, która sprawia, że ryż może smakować niesamowicie. Za każdym razem możemy dostarczyć sobie nowych doznań smakowych poprzez dobór rozmaitych dodatków. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne i kremowe risotto z brokułami, natką pietruszki, śmietanką oraz lekko pikantnym serem Bursztyn. Całość dopełniają prażone ziarna słonecznika.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 947
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4197
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 371
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 833
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3694
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 756
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 947
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4197
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 371
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 833
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3694
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 756
Składniki
Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie dodajemy białe wino, a gdy alkohol odparuje, ryż podlewamy partiami bulionem (pamiętając o częstym mieszaniu). Przy pierwszej porcji bulionu dodajemy ziele angielskie, które nada ziarnom ryżu jeszcze lepszego smaku i aromatu, a przy ostatniej porcji dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz śmietankę.
Różyczki brokuła gotujemy al dente w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie (przez około 4 minuty), a następnie hartujemy je pod zimną wodą.* * Brokuł ugotowany al dente jest jędrny oraz zachowuje więcej wartości odżywczych. Hartowanie go pod zimną wodą pozwoli na zachowanie pięknego zielonego koloru.
W międzyczasie prażymy słonecznik. Na suchą i czystą patelnię wsypujemy ziarna i podgrzewamy je do momentu, aż nabiorą lekko złotego koloru oraz uwolnią piękny aromat. Ziarna podczas prażenia mieszamy i uważamy, aby się nie przypaliły.
Gdy ryż wchłonie cały płyn i będzie miał odpowiednią konsystencję, doprawiamy go gałką muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą, dodajemy starty ser bursztyn oraz różyczki brokuła. Danie ściągamy z gazu, przykrywamy pokrywką i dajemy "dojść" daniu przez około 2 - 3 minuty. Gotowe risotto wykładamy na talerze i posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika oraz świeżą natką pietruszki.