Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny schab, szpikowany ziołami, duszony w oliwie z dodatkiem grzybów i fasolki - rewelacja! A niech tam, może ktoś zapamięta, pełna nazwa tej potrawy to: "Arista alla toscana ai profumi del sottobosco con fagioli all'olio di frantoio". Fajna, nie? Ale powiem Wam, że smakuje też tak dłuuugo!
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 20125
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9534
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2090
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4093
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 708
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 360
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 20125
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9534
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2090
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4093
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 708
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 360
Składniki
Namocz fasolę na całą noc. Suszone grzyby namocz w niewielkiej ilości wody na ok. godzinę przed rozpoczęciem gotowania. Czosnek (1 ząbek), i zioła (bez pietruszki) posiekaj drobno, dokładnie wymieszaj. Dodaj nieco soli (łyżeczkę) i trochę więcej pieprzu. Utrzyj wszystko dokładnie w moździerzu.
Nakłuj mięso ostrym nożem i naszpikuj mieszanką ziół. Owiń ciasno nitką, aby nie straciło kształtu w trakcie duszenia.
Rozgrzej w garnku oliwę (dwie łyżki) i obsmaż na dość dużym ogniu dokładnie mięso z każdej strony na złoty kolor. Wlej wino i poczekaj oż odparuje. Wlej ok. pół szklanki oliwy i duś na małym ogniu, pod przykryciem, ok. godziny. Mięso musi być miękkie. Wyjmij z sosu i odstaw aby odpoczęło przed pokrojeniem. W drugim garnku podsmaż na łyżce oliwy dwa posiekane ząbki czosnku, wrzuć odsączoną fasolę i zalej bulionem warzywnym. Gotuj na małym ogniu do miękkości (45 - 60 minut).
Do nagrzanego wpierw rondla wlej dwie łyżki oliwy i obsmaż na nich starte warzywa - marchew i seler. Wrzuć do nich odsączone grzyby, dodaj natkę pietruszki, wlej trochę wina i gotuj, aż odparuje.
Wlej bulion mięsny i duś na małym ogniu, aż grzyby będą miękkie. W razie potrzeby uzupełniaj płyn wodą, w której moczyły się grzyby. Sos powinien być bardzo gęsty - same grzyby i warzywa.
Wywar spod pieczonego mięsa zredukuj o ok. 1/3.
Ugotowaną fasolę wyłóż na półmisek, połóż na niej pokrojony w plastry schab i polej sosem spod pieczeni i sosem grzybowym. Udekoruj natką i podawaj.