
Przepisy - schab ze śliwką (12453)






























Filmy - schab ze śliwką (355)



























Książki kucharskie - schab ze śliwką (1032)
Kucharze - schab ze śliwką (0)
Nie znaleziono kucharzy spełniających kryteria wyszukiwania.
Artykuły - schab ze śliwką (2297)



Forum - schab ze śliwką (20137)
21 grudnia 2011
Moi drodzy smakerowicze, wiecie może jak peklować schab, aby można było go upiec na święta? Nie chodzi mi o peklowanie przez 12 godzin, tylko np.: 48 albo więcej.
Pozdrawiam! Liczę na wasze rady i przepisy!c
21 grudnia 2011
Ja pekluję mięso /schab, karkówka/ w ten sposób: kupuję sól peklową firmy Prymat. Torebka wystarcza na około 1,2 kg
mięsa. Przygotowuję zalewę: gotuję 1,5 l wody, dodaję 10 ząbków czosnku, 4 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego.
Po wystudzeniu wsypuję torebkę / około 3 łyżek/ soli peklowej, którą rozpuszczam. Wkładam mięso i zostawiam pod
przykryciem w chłodnym miejscu na 4-5 dni. Po tym czasie wyjąć z zalewy i upiec z dodatkiem przypraw.
22 grudnia 2011
A ja używam tylko soli kamiennej i przypraw...we wtorek natarłam mięso solą,dużo zgniecionego czosnku,oregano,liśc laurowy pokruszony.Można dodac jeszcze innych przypraw które się lubi.Całośc mocno ucisnęłam w misce i codziennie przewracam.W sobotę rano ściągnę mięso sznurkiem /schab też / i do foli aluminiowej.W brytfance układam mięso i leję wodę.Trzeba tak owinąc mięsko by woda nie dostała się do folii.Piec w zależności od wagi mięsa,około godz.na kilogram.Jeżeli chcemy zrumienione to przed końcem pieczenia otwieram folię.Mięso jest soczyste i smaczne,tak robiła moja mama i ja je robię w ten sposób od lat...bez saletry :) Powodzenia :))
Durszlak - schab ze śliwką
Wyniki wyszukiwania dostarcza duszlak.pl