Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kardynał zawdzięcza swoją nazwę czerwonemu wnętrzu wypełnionemu żurawinami. Posypane kruszonką smakuje obłędnie o każdej porze roku.
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 75
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1193
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 193
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 75
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1193
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 193
Składniki
Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym zmiksuj na wysokich obrotach, aby powstała jasna oraz puszysta masa. Wlej maślankę i ucieraj na niższych obrotach. Dodaj olej, wlewając go cienkim strumieniem, nadal miksując.
Mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przesiej. Dodaj do masy na ciasto, a następnie zmiksuj do połączenia składników. Żurawinę wymieszaj z mąką. Ciasto przełóż do formy, a następnie posyp je owocami.
Teraz przygotuj kruszonkę. Dokładnie wymieszaj miękkie masło, cukier i mąkę. Rozetrzyj w taki sposób, aby powstały niewielkie grudki. Wymieszaj masę z wiórkami kokosowymi. Ciasto piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie posyp je kruszonką i zostaw na kolejne 30 minut. Odstaw do wystygnięcia.