Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna wędlina wg starego przepisu, bez wędzenia.
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 212
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2637
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 225
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 234
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 212
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2637
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 225
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 234
Składniki
Schab płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym.Niepotrzebne wg nas skrawki musimy odkroić i przeznaczyć na gulasz lub świeżonkę. Peklowanie na sucho, na 1 kg mięsa potrzebujemy łyżkę soli peklującej, łyżkę soli kamiennej, dwie łyżki cukru,pozostałe przyprawy wg uznania tj. czosnek, pieprz, papryka, oregano, najpierw przyprawiamy solą i cukrem, potem wcieramy czosnek i na końcu pozostałe przyprawy.Tak spreparowany schab wkładamy do lodówki na 36-72 h zależy kiedy chcemy go sparzyć. Gdy jest w lodówce i puszcza soki, to wycieramy je papierem i przewracamy mięso na druga stronę. Po peklowaniu parzymy, tzn. gotujemy wodę i wkładamy mięso na 10 min. gotowania na małym ogniu, potem wystawiamy do ostudzenia na min. 6h, po tym czasie razem z mięsem gotujemy znowu, do czasu 10 min. od momentu zagotowania i studzimy ponownie min. 6h.Po wystudzeniu wyjmujemy schab do osuszenia i wkładamy do lodówki na noc.Jeżeli ktoś nie wytrzyma żeby tak długo czekać niech spróbuje od razu.