
Przepisy - spaghetti bolognese (562)




























Filmy - spaghetti bolognese (30)









Książki kucharskie - spaghetti bolognese (78)
Kucharze - spaghetti bolognese (0)
Nie znaleziono kucharzy spełniających kryteria wyszukiwania.
Artykuły - spaghetti bolognese (84)



Forum - spaghetti bolognese (121)
28 stycznia 2009
spaghetti carbonara !!!!!!
28 lipca 2013
"wina czerwone do czerwonych mięs, a wina białe do białych mięs i ryb" to slogan. Mamy teraz w sklepach mnóstwo win, lepszej czy gorszej jakości.Jakie wino dostępne w naszym kraju polecilibyście do w spaghetti bolognese?
10 stycznia 2009
okolo 300 g makaronu
400 ml slodkiej smietanki 30%
250 g boczku (najlepiej aby nie byl zbyt tlusty)
przyprawy (pieprz, sol, oregano)
1 zoltko
swieza bazylia
parmezan (lub jakies tarte twarde sery)
W jednym garnku gotujemy makaron, standardowo procz soli i oleju do wody wsypuje oregano (makaron zmienia kolo na zielonkawy i przejmuje nieco smaku) .
Na 2 gazie w duzej i glebokiej patelni podpiekamy pociety na niezbyt drobne kawaleczki boczek, gdy boczek jest juz ladnie zarumieniony (jesli wytopilo sie duzo tluszczu mozemy go odlac, smietana jest wystarczajaco tlusta) wlewamy do tego smietane. Na wolnym ogniu redukujemy caly czas mieszajac tworzacy sie sos smietanowy. Dodajemy do smaku pieprzu. Gdy sos nam sie juz ladnie zredukowal trzemy troche parmezanu (lub dodajemy tarte twarde sery) co powoduje zgestnienie sosu. odstawiamy patelnie z ognia, odcedzamy makaron (dokladnie) i wrzucamy go do patelni (mozemy polozyc ponownie patelnie na gazie). Gdy wszystko mamy juz wymieszane zdejmujemy patelnie z ognia wbijamy zoltko i mieszamy ponownie (zoltko nie powinno sie sciac).
Makaron wykladamy na talerze dekorujac swieza bazylia i zasypujac z gory parmezanem, ktory na cieplym posilku zacznei sie rozplywac.
Do pelnego radowania sie potrawa polecam lamke wina - tu wedle smaku mozna stosowac biale lub czerwone.
Smacznego
Durszlak - spaghetti bolognese
Wyniki wyszukiwania dostarcza duszlak.pl