Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i sycąca potrawa. Sprawdzi się idealnie w chłodne jesienne i zimowe dni. Strogonow to prawdziwy must have wśród rozgrzewających dań.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101845
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1981
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5838
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5841
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101845
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1981
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5838
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5841
Składniki
Cebulę obierz i pokrój w półtalarki. Wlej na patelnię olej i podsmaż na niej cebulkę. Mięso umyj, osusz i pokrój w cienkie paski. Podsmażoną cebulę przełóż do miseczki i na tej samej patelni podsmaż mięso (do zarumienienia). Do zarumienionego mięsa dodaj cebulę, koncentrat pomidorowy oraz suszoną paprykę słodką i ostrą. Wymieszaj wszystko i podsmażaj przez około 3-4 minuty. Dodaj wino i duś wszystko pod przykryciem. Gdy wino w większości już odparuje, dodaj musztardę rozmieszaną w bulionie i zagotuj.
Całość gotuj aż do uzyskania ulubionego poziomu miękkości mięsa. Umyj pieczarki i pokrój w plasterki. Kiszone ogórki pokrój w bardzo drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podsmaż na patelni pieczarki, a gdy porządnie odparują, dodaj je do mięsa.
Jeśli mięso jest już dostatecznie miękkie, możesz zlać nieco bulionu, wymieszaj go ze śmietaną i dodać do gulaszu. Do garnka włóż też ogórki kiszone i delikatnie zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Strogonowa podawaj z chrupiącym pieczywem. Smakuje też wyśmienicie z ryżem.