Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i sycąca potrawa. Sprawdzi się idealnie w chłodne jesienne i zimowe dni. Strogonow to prawdziwy must have wśród rozgrzewających dań.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 486
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 409
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1503
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5791
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 486
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 409
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1503
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5791
Składniki
Cebulę obierz i pokrój w półtalarki. Wlej na patelnię olej i podsmaż na niej cebulkę. Mięso umyj, osusz i pokrój w cienkie paski. Podsmażoną cebulę przełóż do miseczki i na tej samej patelni podsmaż mięso (do zarumienienia). Do zarumienionego mięsa dodaj cebulę, koncentrat pomidorowy oraz suszoną paprykę słodką i ostrą. Wymieszaj wszystko i podsmażaj przez około 3-4 minuty. Dodaj wino i duś wszystko pod przykryciem. Gdy wino w większości już odparuje, dodaj musztardę rozmieszaną w bulionie i zagotuj.
Całość gotuj aż do uzyskania ulubionego poziomu miękkości mięsa. Umyj pieczarki i pokrój w plasterki. Kiszone ogórki pokrój w bardzo drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podsmaż na patelni pieczarki, a gdy porządnie odparują, dodaj je do mięsa.
Jeśli mięso jest już dostatecznie miękkie, możesz zlać nieco bulionu, wymieszaj go ze śmietaną i dodać do gulaszu. Do garnka włóż też ogórki kiszone i delikatnie zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Strogonowa podawaj z chrupiącym pieczywem. Smakuje też wyśmienicie z ryżem.