Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli poszukujesz sycącego i rozgrzewającego dania, idealną propozycją dla ciebie będzie Strogonow. Przepis tradycyjny wymaga użycia najlepszego rodzaju mięsa oraz grzybów. W tym wypadku nie warto iść na kompromisy, gdyż zrekompensuje nam to wyjątkowy smak.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3750
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3805
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 379
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 697
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3750
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3805
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 379
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 697
Składniki
Opłukane i osuszone mięso pokrój w niewielkie paski (na jeden kęs) i przełóż do miski. Do mięsa dodaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszaj. Przykrytą miskę z mięsem odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny (możesz też odstawić na całą noc).
W czasie, gdy mięso będzie się marynować, przygotuj warzywa i grzyby. Wszystko dokładnie umyj i osusz. Pokrój pieczarki (plasterki), cebulę (półplasterki), paprykę (w kostkę średniej wielkości, najlepiej około 1,5 cm), obrane ogórki kiszone (w małą kostkę lub cienkie paseczki).
Gdy minie wyznaczony czas, rozłóż mięso i oprósz mąką. Wlej do rondla 2 łyżki oleju i dobrze rozgrzej. Zacznij smażyć mięso na wysokiej mocy palnika aż do zarumienienia (przez około 3-5 minut). Pamiętaj, by podczas smażenia zamieszać kilka razy mięso.
Do zarumienionego mięsa dodaj warzywa i pieczarki. Wszystko smaż na średniej mocy palnika przez około 5 minut, po czym dodaj wodę, koncentrat pomidorowy, listki laurowe i ziele angielskie. Zamieszaj i zagotuj całość. Duś wszystko pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około 40-70 minut (czas zależy od rodzaju użytej wołowiny). Od czasu do czasu sprawdzaj miękkość mięsa. Podawaj z chrupiącym pieczywem lub kopytkami.