Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka z budyniem to apetyczne połączenie klasycznego apple pie z kremowym budyniem.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118446
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8526
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3144
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2297
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1614
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118446
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8526
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3144
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2297
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1614
Składniki
Wysyp mąkę i cukier puder na stolnicę. Uformuj z nich kopczyk i umieść w nim 1 całe jajko i dwa żółtka oraz pokrojone na mniejsze kawałki, zimne masło. Posiekaj wszystkie składniki dużym nożem, po czym zagnieć ręcznie na gładkie ciasto. Uformuj z nich dwie kule – jedną nieco większą od drugiej. Owiń je folią spożywczą i włóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
W międzyczasie obierz jabłka, przekrój każde na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój owoce na nieduże kawałki. Wsyp na patelnię, zalej sokiem z cytryny, zasyp cukrem trzcinowym i cynamonem. Wymieszaj. Smaż na niskiej mocy palnika ogniu, aż jabłka zaczną się rozpadać. Wówczas dodaj do nich mąkę ziemniaczaną.
Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jednak w mniejszej ilości mleka. Przed połączeniem mleka z budyniem rozpuść w nim 3 łyżki masła i 2 łyżki cukru.
Wyłóż dno formy na tartę o średnicy 24 cm cienko rozwałkowanym ciastem z większej kuli. Z użyciem silikonowego pędzelka posmaruj je białkami, które pozostały z przygotowania ciasta. Na ciasto wyłóż warstwę jabłek, a następnie warstwę budyniu. Przykryj ciasto drugą porcją cienko rozwałkowanego ciasta. Sklej jego brzegi z brzegiem ciasta ze spodu. Posmaruj z wierzchu resztą białka.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200°C i od razu zmniejsz temperaturę na 180°C. Piecz przez około 40 minut.