Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przygotowałem dla Was pieczony udziec z sarny. Jest to idealne danie na obiad lub kolacje czy jako danie główne imprezy okolicznościowej. Także bardzo dobrze sprawdzi się jako świąteczny obiad. Co prawda czas przygotowania, a w zasadzie czas marynowania mięsa jest dość długi. To aż 48 godzin, ale finalny smak jest tego warty. Więcej Wam nie zdradzę Musicie się sami przekonać. Zapraszam
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1093
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4424
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 162
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20777
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 29276
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1093
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4424
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 162
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20777
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 29276
Składniki
Przygotowanie naszego dania oczywiście zaczynamy od marynaty. W moździerzu bądź młynku rozdrabniamy pieprz oraz owoce jałowca. Następnie w miseczce mieszamy ze sobą wino oraz ocet. Do miseczki dodajemy roztarte przyprawy. Wszystko mieszając dodajemy powoli olej tak aby marynata Nam się nie rozwarstwiła. Ząbki czosnku obieramy i siekamy bardzo drobno, dodajemy do marynaty i mieszamy. Teraz gdy mamy przygotowaną marynatę przekładamy mięso na blaszkę. Dodajemy marynatę i wcieramy ją mocno w mięso. Następnie dodajemy liście laurowe oraz łodygi świeżego rozmarynu. Blaszkę przykrywamy folią spożywczą. Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na 48h.
Po tym czasie zamarynowane mięso wyciągamy z lodówki i odstawiamy aby nabrało temperatury pokojowej na ok 40 min. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Następnie wkładamy mięso w rękaw do pieczenia wraz z marynatą i pieczemy 4h.
Upieczone mięso wyciągamy od razu z rękawa, najlepiej na deskę aby chwilę „odpoczęło”. Następnie udziec posypujemy z góry solą gruboziarnistą oraz dekorujemy świeżym rozmarynem. I w taki oto sposób nasz pyszny, aromatyczny udziec z sarny jest gotowy Smacznego!!