Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na uszka z pieczarkami, ponieważ grzyby nie są wskazane dla dzieci, a pieczarki "to przecież nie grzyby", więc takie uszka można z powodzeniem podać dzieciom. Ale te pieczarki możemy odpowiednio zaczarować sypiąc sporo oregano, bo dzięki temu będą pachnieć prawie tak jak grzyby leśne, polecam :-)
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 770
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22816
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15234
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4922
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45845
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 770
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22816
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15234
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4922
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45845
Składniki
Mój przepis jest podany w proporcji na pół kilo pieczarek. Ale jeżeli chcemy zrobić dużo uszek, na cieście z trzech szklanek mąki, wtedy musimy podwoić ilość pieczarek. Pieczarki najpierw obieramy, potem myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy pieczarki i smażymy. Solimy, sypiemy pieprz. Smażymy. Sypiemy bardzo dużo oregano. Pieczarki puszczą dużo wody, mieszamy i smażymy, aż cała woda wyparuje. Następnie usmażone pieczarki odkładamy na bok do wystudzenia. W tym czasie robimy ciasto: mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy szczyptę soli, zalewamy szklanką wrzątku, ewentualnie trochę więcej wody i mieszamy łyżką. Następnie przerzucamy na blat, zagniatamy chwilę i chowamy ciasto do miski pod przykryciem, niech odpocznie. Wracamy do farszu. Do miseczki przerzucamy usmażone i wystudzone pieczarki, dodajemy kilka łyżek bułki tartej, mieszamy i farsz gotowy. Odcinamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy. Wykrawamy kółka. Uszka robię zawsze mniejsze niż pierogi, dlatego kółka wykrawam kieliszkiem. Na kółko nakładamy porcję farszu, zawijamy jak pieroga a następnie sklejamy dwa rogi i układamy na desce wyłożonej papierem ręcznikowym. W ten sposób możemy uszka w łatwy sposób zamrozić. Ja tak zawsze robię. Zamrożone przerzucam do woreczka i w ten sposób przechowywane w zamrażalce nigdy się nie skleją, polecam :-)