Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa cebulowa posypana dużą ilością sera i podpiekana w piekarniku to prawdziwy francuski przysmak i rarytas. Karmelizowana cebula nadaje jej wyjątkowej słodyczy, a bulion wołowy jest pełen smaku umami.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 36104
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 373
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 113
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 358
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9181
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 36104
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 373
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 113
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 358
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9181
Składniki
Cebule pokrój w cienkie piórka. W dużym garnku roztop masło. Dodaj olej, cebulę, sól, pieprz i cukier. Smaż wszystko do momentu skarmelizowania cebuli, na początku od czasu do czasu mieszając. W późniejszej fazie obróbki mieszać musisz często i zeskrobuj pozostałości ze ścianek garnka. Jeśli cebula zbyt szybko się przyrumienia zmniejsz ogień i dodaj kilka łyżek wody. Cały proces powinien zająć 45-55 minut.
Do garnka dodaj wino i zwiększ ogień. Mieszaj drewnianą łyżką, zeskrobując wszystkie pozostałości z dna i ścianek. Gotuj przez ok. 8-10 minut do rozpadnięcia cebuli. Wsyp mąkę i mieszaj przez minutę. Dodaj bulion, sos Worcestershire, tymianek i liście laurowe. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez ok. 30 minut.
W międzyczasie bagietki pokrój na kromki i podpiecz je w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 200 st. Celsjusza. Odłóż je na bok.
Kiedy zupa jest gotowa, usuń liście laurowe. Przelej zupę do jednoporcjowych naczyń odpowiednich do zapiekania. Na wierzchu połóż po 1-2 kromki przygotowanych wcześniej bagietek. Posyp zupę równomiernie serem Gruyere, a następnie parmezanem. Piecz w temperaturze 200 st. Celsjusza przez 3-5 minut. Przed podaniem odstaw naczynia na kilka minut, by miski się schłodziły.