Do góry

Desery Przepis na:

a'la piernik bez jajek i masła z powidłami śliwkowymi

a'la piernik bez jajek i masła z powidłami śliwkowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 651 Ocena: 9723

Dodano:

Odsłon: 2212

Ciasto bez jajek i masła, a jednak pyszne, wilgotne, sycące, nie za ciężkie. Robi się je ekspresowo, bo bez użycia miksera. Gorąco polecam :-)

Składniki

  • mąka pszenna 2 i 1/4 szkl. mąki
  • soda oczyszczona 1,5 płaskiej łyżeczki
  • kakao 4,5 łyżki
  • cukier 1 szkl.
  • sól szczypta
  • mleko 1,5 szkl. (można zastąpić wodą)
  • olej 8 łyżek
  • ocet 1,5 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1
  • przyprawa do piernika 2 łyżeczki
  • polewa czekoladowa:
  • czekolada gorzka 8 dag
  • śmietanka 30% 60 ml
  • dodatkowo: powidła śliwkowe ok. 20 dag
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Do miski nalezy przesiać mąkę, kakao, sodę i sól. Dodać cukier, cukier waniliowy i przyprawę do piernika, wymieszać łyżką. Następnie wlać ocet, olej i mleko. Wymieszać delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników.

    Dno tortownicy (u mnie 21-22cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.

    Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto powinno wyrosnąć, z górką, może lekko popękać. Wyjąć, wystudzić.
    Po wystudzeniu ciasto przekroic wzdłuż na 2 części. Jeden blat przełozyć na patere lub talerz, wyłozyć na niego powidła, rozsmarować i przykryc drugim blatem.

    Polewa czekoladowa: śmietankę podgrzać w garnku (nie doprowadzać do wrzenia). Zestawić z ognia i wrzucić połamaną w kostki czekoladę. Odstawic na 2-3 min. wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Delikatnie przestudzić i polać wierzch piernika.

  2. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń