Do góry

Napoje Przepis na:

Ajerkoniak luksusowy

Ajerkoniak luksusowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 942 Ocena: 24579

Dodano:

Odsłon: 13495

Uwilebiam ajerkoniak podawany w kieliszku lub jako dodatek do deserów np. lodów :D Jego nazwa powstała z połączenia dwóch słów, niemieckiego Eier "jajka" oraz francuskiego cognac "koniak". Tym razem postanowiłam przygotować go w wersji luksusowej z dodatkiem brandy, a przepis zaczerpnęłam z Wielkiej Księgi Nalewek wyd. Olesiejuk. Serdecznie polecam :D

Składniki

  • 12 żółtek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,3 l mleka
  • 0,25 l spirytusu
  • 0,25 l brandy
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą i gładką masę, dodając na koniec stopniowo cukier waniliowy oraz mleko. Następnie (cały czas mieszając), dodajemy spirytus oraz brandy. Całość przecedzamy przez sito, rozlewamy do butelek i odstawiamy w zimne oraz ciemne miejsce na około 1 tydzień.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń