Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Aksamitny sernik w cieście cynamonowym"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 164
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 164
Składniki
Orzechy lekko zrumień na patelni bez tłuszczu, wystudź. Mascarpone utrzyj z masłem, 1 jajkiem, mąką ziemniaczaną i 2 łyżkami białego cukru. Odstaw na bok. Jabłka umyj, oczyść, pokrój w kosteczkę. Miąższ jabłek natychmiast skrop sokiem z cytryny. Posiekaj 10 dag zrumienionych orzechów.
Ubij mikserem 3 jajka z olejem, brązowym cukrem, solą oraz cynamonem. Dodaj mus jabłkowy. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem. Wsyp porcjami do ubijanej masy. Dodaj jabłka i orzechy. Przemieszaj. Foremkę z kominkiem posmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
Na spodzie foremki rozsmaruj połowę ciasta cynamonowego. Łyżką nałóż porcje masy serowej. Przykryj pozostałym ciastem cynamonowym. Wierzch wygładź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz przez 75 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto studź 15 minut w foremce. Potem ostrożnie przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Resztę białego cukru stop na jasny karmel. Dolej śmietanę kremówkę, gotuj dalej, aż sos karmelowy zacznie gęstnieć. Polej nim wystudzone ciasto. Wierzch posyp pozostałymi orzechami.
ok. 2 godzin, 1 porcja zawiera 480 kcalŹródło: Tina