Do góry

Desery Przepis na:

Ananas z grilla z domowymi lodami

Ananas z grilla z domowymi lodami

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 1183

Dodano:

Odsłon: 59

Prosty ale bardzo efektowny deser z grilla - podpieczony ananas, skamelizowany z cukrem, podany z domowymi lodami na bazie mleka kokosowego

Składniki

  • LODY
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki cuku
  • 100 g wiórków kokosowych
  • POZA TYM
  • 1 ananas
  • 3 łyżki cukru brązowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować lody: Wiórki kokosowe umieścić w melakserze i rozdrobnić – żeby były mniej wyczuwalne w lodach i żeby wyzwoliły dodatkowy aromat. Nie można jednak przesadzić z ich rozdrabnianiem bo jak wyzwoli się za dużo olejków to zaczną się sklejać w bryłki, muszą być sypkie.
    Do garnka wlać mleko i śmietanę, dodać cukier, podgrzewać aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać wiórki i wymieszać. Lody można zrobić w maszynie do lodów, lub bez maszyny – przełożyć do zamykanego pojemnika i umieścić w lodówce. Wyjąć pod 2 godzinach i zmiksować ręcznym blenderem – czynność powtórzyć wo odstępach 1-2 godzinnych przynajmniej trzykrotnie. Potem można zostawić na dłuższy czas w zamrażarce. Przed podaniem wyjąć na ok 15 minut

  2. Ananasa pozbawić obrać, pokroić na grube plastry i wydrążyć twarde środki. Posypać z każdej strony cukrem. Ułożyć na grillu i piec z każdej strony aż pokażą się ciemnie paski, ananas zmięknie a cukier się zkarmelizuje. Podawać każdy plaster z gałką lodów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń