Do góry

Desery Przepis na:

Anastazja

Anastazja

Autor: McDusia

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 447

Dodano: 10.09.2016

Odsłon: 39682

" Coś smacznego z byle czego...." ;-)

Składniki

  • Ciasto:
  • Mąka - 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Jajka - 2 sztuki
  • Żółtko jaja kurzego - 1 sztuka
  • Margaryna - pół kostki
  • Cukier - pół szklanki
  • Masa budyniowa:
  • Mleko zwykłe - 1 litr
  • Budyń czekoladowy - 3 torebki
  • Masa serowa:
  • Margaryna - pół kostki
  • Cukier - pół szklanki
  • Serki waniliowe - 4 sztuki
  • Jajka - 3 sztuki
  • Budyń śmietankowy lub waniliowy - 1 sztuka
  • Polewa:
  • Śmietanka 36% - 1 kubeczek 200 g
  • Czekolada z orzechami drobnymi - 2 sztuki
  • Kakao granulowane do posypania
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia . Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy. Następnie "wylepiamy spód " . Ja odrywam małe kawałki ciasta, robię w rękach tzw. placki i wykładam blachę doklejając kolejne kawałki ciasta.

  2. Gotujemy mleko, budynie czekoladowe rozrabiamy w kubeczku dodając trochę wody i wlewamy do mleka, energicznie mieszając aby nie powstały grudy. Gorący budyń wylewamy na " ciastowy" spód.


    Budyń gotujemy bez cukru gdyż w efekcie doskonale skomponuje się smakowo z pozostałymi warstwami ciasta.


  3. Do miski wkladamy pół kostki margaryny i ucieramy z cukrem, dodajemy 4 serki waniliowe i budyń śmietankowy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dajemy do masy serowej a z białek ubijamy pianę i także przekładamy do masy. Delikatnie " mikserujemy " składniki na najniższych obrotach i wylewamy jak trzecią warstwę na wystygnięty budyń.

  4. Ciasto pieczemy 40 minut w 180 stopniach, piekarnik góra - dół. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy wypiek.

  5. Do garnuszka wlewamy śmietankę i łamiemy dwie czekolady. Energicznie mieszamy do zagotowania i zgęstnienia masy. Polewę wylewamy na wystudzone ciasto i całość wkładamy do lodówki - najlepiej na noc.


    Ja posypałam do dekoracji granulowanum kakao ale można udekorować czym się chce.


    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

McDusia 10 września 2016 Nie jest to wypiek Siostry Anastazji, nazwałam go tak na potrzeby serwisu.... Poza tym gdybym miała córkę to na imię miałaby Anastazja. No cóż, póki co nazwałam tak ciasto. Pozdrawiam i polecam. Sama jestem zaskoczona jego smakiem.

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń