Do góry

Desery Przepis na:

Angielski keks waniliowy

Angielski keks waniliowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Angielski keks waniliowy"

Składniki

  • 1 kostka masła
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • rdzeń z 1/2 laski wanilii
  • 2 łyżki likieru waniliowego
  • 30 dag bakalii (rodzynki
  • suszone figi
  • daktyle
  • morele
  • kandyzowane skórki cytrusów)
  • masło i kasza manna do foremki
  • lukier i kandyzowane owoce do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło utrzyj razem z cukrem pudrem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki, a żółtka kolejno dodawaj do ucieranej masy. Mąkę przesiej z proszkiem, porcjami dodawaj do masy maślano-jajecznej. Dołóż rdzeń wanilii. Wlej likier. Dobrze utrzyj. Schłodzone białka ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie połącz z ciastem. Na koniec dodaj grubo pokrojone bakalie.

  2. Foremkę keksową posmaruj masłem, oprósz kaszą manną. Napełnij przygotowanym ciastem. Wierzch wyrównaj łyżką. Keks wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piecz 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka).

  3. Ciasto po upieczeniu pozostaw na 10-15 minut w foremce, przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Ciasto oblej gęstym lukrem i udekoruj kandyzowanymi owocami. Jeśli wolisz, możesz oprószyć keks cukrem pudrem i posypać wiórkami gorzkiej czekolady.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń