Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Angielski keks waniliowy"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
Masło utrzyj razem z cukrem pudrem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki, a żółtka kolejno dodawaj do ucieranej masy. Mąkę przesiej z proszkiem, porcjami dodawaj do masy maślano-jajecznej. Dołóż rdzeń wanilii. Wlej likier. Dobrze utrzyj. Schłodzone białka ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie połącz z ciastem. Na koniec dodaj grubo pokrojone bakalie.
Foremkę keksową posmaruj masłem, oprósz kaszą manną. Napełnij przygotowanym ciastem. Wierzch wyrównaj łyżką. Keks wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piecz 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Ciasto po upieczeniu pozostaw na 10-15 minut w foremce, przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Ciasto oblej gęstym lukrem i udekoruj kandyzowanymi owocami. Jeśli wolisz, możesz oprószyć keks cukrem pudrem i posypać wiórkami gorzkiej czekolady.Źródło: Naj