Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Antrykot wołowy,smażony na patelni ( najlepiej żeliwnej )
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 158
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 158
Składniki
Antrykot wyciągamy z lodówki ok pół godziny przed smażeniem
Rozgrzewamy niewielką ilość oliwy na patelni. Smażymy antrykot ok 3 min z każdej strony Czas smażenia uzależniony od preferowanego stopnia wysmażenia. Po 3 min z każdej strony antrykot jest półkrwisty ( przy gramaturze ok 400 gr )
Przekładamy usmażony antrykot na talerz aby "odpoczął " na ok 1 min. W międzyczasie drobno siekamy czosnek i wrzucamy na patelnię do pozostałego po usmażeniu antrykotu tłuszczu. Dodajemy soli i grubo zmielonego pieprzu.Można dodać parę kropli cytryny. W tak powstałym sosie obtaczamy usmażony antrykot i przekładamy na talerz.. Jemy z bagietką.