Do góry

Napoje Przepis na:

Arbuzada na upalne dni dla dzieci i dorosłych

Arbuzada na upalne dni dla dzieci i dorosłych

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 97

Dodano:

Odsłon: 233

Koniec maja jak i większość wiosny dopieszczała nas słońcem i piękną pogodą. A teraz osiągnęła swoje apogeum przynosząc nam południowe upały. Będąc z rodziną na spacerze stwierdziliśmy że wilgotność powietrza i “duchota” są niczym na Dominikanie! Żeby żyło nam się lepiej a nasz organizm był dobrze nawodniony proponuję arbuzadę czyli lemoniadę z arbuza z nutką mięty i cytryny. To dobra propozycja na szybki koktajl, deser, ochłodę, tym bardziej że arbuzy u nas dostępne w każdym warzywniaku już od jakiegoś czasu. I dla smyka i starszaka i rodziców, a podana w słoiczku z dodatkową porcją świeżych owoców skusi każdego!

Składniki

  • 1/4 średniej wielkości arbuza, schłodzonego
  • 5 listków świeżej mięty
  • 1/4 soku z cytryny
  • litr wody niegazowanej
  • ( opcjonalnie) owoce sezonowe do dekoracji i zjedzenia ????
  • kostki lodu (opcjonalnie)
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Powyższe składniki oprócz wody wrzucamy do blendera. Miętę przed włożeniem można rozetrzeć w palcach, wydzieli wtedy olejki eteryczne. Blendujemy na niskich obrotach, dolewamy wodę i jeszcze raz miksujemy na niskich obrotach. Możemy dodać do arbuzady garść świeżych borówek czy ozdobić szklaneczkę truskawką i cytryną lub dodać kilka kostek lodu.

    Pyszne, proste, orzeźwiające! To nie sok ani koncentrat więc jest zdrowszy szczególnie dla dzieci. Duża ilość cukru w arbuzie ( tak, tak, arbuz ma wysoki indeks glikemiczny) zostaje zmniejszona poprzez dolanie wody więc małe ząbki nie będą tak narażone na działanie węglowodanów!

    O pietruszka! Nic tylko pić arbuzadę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń