Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Aromatyczne frykadelki"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 175
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 175
Składniki
Różyczki kalafiora gotuj ok. 15 minut w lekko osolonej wodzie. Odsącz na durszlaku.
Pomidory drobno posiekaj. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Cebulę dodaj do mięsa mielonego, wbij jajko, dodaj pomidory i dwie łyżki bułki tartej oraz majeranek i odrobinę zimnej wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszaj na jednolitą masę.
Zwilż dłoń i nabieraj małe porcje mięsa. Rób z niego placuszki, na środku układaj różyczkę kalafiora i oblepiaj go dokładnie mięsem. Formuj frykadelki.
Każdą frykadelkę obtaczaj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej (ok. 1/2 cm głębokości). Smaż na nim frykadelki na rumiano.
Danie najlepiej komponuje się z zieloną sałatą delikatnie skropioną sokiem z cytryny lub sosem czosnkowym.
Czas przygotowania: 35 minut 420 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień