Do góry

Dania główne Przepis na:

Aush - pierogi ze szpinakiem i grochem

Aush - pierogi ze szpinakiem i grochem

Autor: Hanan

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 277

Dodano: 07.07.2011

Odsłon: 6052

Aush to danie narodowe z Afganistanu... nadzienie moze byc ze szpinaku, bardzo drobno posiekanej por albo (ale to jest praktycznie niedostepne w Europie) z jak ja to nazywam "afganskiego" szczypiorku - cos pomiedzy szczypiorem a pora.... Pracochlonne ale smaczne!!!

Składniki

  • na farsz: szpinak swiezy lub morzony, tak ok 500g • 3 zabki czosnku • 2 cebule • Szklanka dallu – luskana
  • na sos miesny: • 500g miesa mielonego • Duza cebula • 2 zabki czosnku • 2 lyzki koncentratu pomidorowego &a
  • na sos jogurtowy Chakah : • gesty jogurt – 400ml • poszatkowana drobno kolendra 3 lyzki • suszona mieta &a
  • ciasto na pierogi: 500g maki plus do podsypywania • Ciepla woda • sol
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. gotujemy w osolonej wodzie dall – groch do miekkosci.

  2. przygotowujemy miesny sos: cebule podskazamy na oleju I dodajemy czosnek, dodajemy mieso I dusimy ok 10 min. dodajemy koncentrat pomidorowy I przyprawy. Odstawiamy nab ok

  3. przygotowujemy farsz: posdmazamy cebule I czosnek, dodajemy szpinak I gotujemy ok 15 min… dodajemy ugotowany groch I mieszamy. Odstawiamy na bok (najlepiej przlozyc go na durszlak aby nadmiar soku odsaczyl sie)

  4. robimy ciasto na pierogi

  5. przygotowujemy sos jogurtowy (wszystko mieszamy) I odstawiamy do lodowki.

  6. w duzym garnku gotujemy osolona wode z olejem.

  7. ciasto na pierogi rozwalkowujemy, kroimy na spore kwadraty (ok3x3) I ukladamy szpinakowy farsz na srodek. I sklejamy pierw rogi ze soba potem boki – wyjdzie “paczuszka”. Mozna ew robic tradycyjny ksztalt pierogow ;). Gotujemy pierogi I odkladamy na duzych polmiskach.

  8. polewamy pierw mierogi odrobina sosu jogurtowego a nastepnie miesnym sosem. Mozna posylac sw kolendra. Smacznego…

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aktorod 09 lipca 2011 ciekawe jak smakuje połączenie szpinaku i grochu... daję do ulubionych i pewnie spróbuję zrobić, bo pierogi to moja specjalność.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolada51 09 lipca 2011 Hanan, Por jest ten, a pora moze byc pózna...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń