Do góry

Desery Przepis na:

Baba marmurkowa

Baba marmurkowa

Autor: Swiat_i_ludzie

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13216

Dodano: 12.12.2008

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Baba marmurkowa"

Składniki

  • Na 38 dag mąki pszennej
  • 29 dag cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 30 dag miękkiej margaryny
  • 5 jajek
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka
  • 2 i 1 łyżki kakao
  • szczypta soli Na polewę: 10 dag gorzkiej czekolady
  • 4 dag masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia, dodaj sól, wymieszaj. Miękką margarynę utrzyj mikserem z 27 dag cukru i cukrem wanilinowym na puszystą masę.

  2. Nie przerywając miksowania, stopniowo wbijaj po jednym jajku. Następnie do masy maślano-jajecznej dodawaj po łyżce suchych składników oraz 3 łyżki mleka, wciąż miksując na wolnych obrotach, aż do połączenia się składników.

  3. 2/3 ciasta przelej do formy z kominkiem wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Do reszty ciasta dodaj kakao, pozostały cukier oraz mleko. Dokładnie wymieszaj.

  4. Ciemne ciasto wyłóż na jasne i przemieszaj widelcem, aby powstały zygzaki. Możesz też wykładać naprzemiennie po 2 łyżki ciasta każdego koloru. Piecz 60 min w piekarniku nagrzanym do 180° C do tzw. suchego patyczka. Wystudź.

  5. Przygotuj polewę. W garnuszku roztop masło i dodaj pokruszoną czekoladę. Odstaw na 3 min a następnie mieszaj, aż się rozpuści. Gdy lekko przestygnie, udekoruj nią ciasto.

  6. 80 minut, Porcja: 330 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń