Do góry

Zupy Przepis na:

babcina zalewajka

babcina zalewajka

Autor:

Przepisów i artykułów: 506 Ocena: 17371

Dodano:

Odsłon: 17419

moją zupę robię na zakwasie z mąki żytniej czasem też przyrządzam na wywarze z białej kiełbasy. Taką właśnie pamiętam jak gotowała ją moja prababcia i babcia. Przepisów i nazw jest zapewne całe mnóstwo ja jednak zawsze robię tak:

Składniki

  • Zakwas: 3 duże łyżki mąki żytniej
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • "piętka" razowego chleba
  • ciepła, ale nie gorąca woda
  • zupa: 2-2,5 litra wody
  • ziemniaki,
  • suszone grzyby
  • 1 średnia cebula
  • słonina na skwarki
  • liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. zakwas: do glinianego garnuszka, bądź słoika( ja robię w słoiku 250ml) wsypujemy mąkę, wrzucamy czosnek, liść laurowy, pokruszony chleb. Zalewamy do pełna wodą, wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni NIE ZAKRĘCAMY słoika. Po tym czasie już można zakręcić słoik i wstawić do lodówki. Przepis na zakwas jest tak mniej więcej na 2 litry wody inaczej byłby mało kwaśny.




  2. No to robimy teraz: w garnku gotujemy wodę.


    ** w wersji z białą kiełbasą: Gdy się zagotuje wkładamy białą kiełbasę i parzymy ja na minimalnym ogniu 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy na talerz i odstawiamy***

  3. Do wywaru wrzucamy obrane i pokrojone ziemniaki, suszone grzyby i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Kiedy już są miękkie mieszamy dokładnie nasz zakwas i wlewamy go w całości do garnka; czekamy, aż barszcz się zagotuje.

  4. W tym czasie na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kosteczkę słoninę na skwarki, kiedy się trochę wytopi dorzucamy pokrojoną drobniutko cebulę i kielbasę. Po zarumienieniu cebuli wszystko z patelni wlewamy do garnka. Dodajemy dość sporo majeranku, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy, czekamy z 5-10 minut aż się "przegryzie" i zalewajka jest gotowa. Na drugi dzień jest jeszcze lepsza...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 24 marca 2014 Robię tak samo ale zakwas kupuję na bazarku od znajomej babci.Lubię jeszcze dodać na talerz troszkę śmietany.

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń